Polisstudent dömd till livstid för mord

Uppdaterad
Publicerad

Livstids fängelse för mord. Det blev straffet för den 36-årige polisstudent som dödade tvåbarnsmamman Gülay Karagöz från Alunda i Uppland när Uppsala tingsrätt på måndagen avkunnade sin dom.

Förutom lagens strängaste straff dömdes mannen även att betala sammanlagt 200.000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga.

Tingsrätten gick helt på åklagarnas linje och konstaterade det styrkt att mannen dödade kvinnan den 8 september förra året, samma dag som hon senast sågs i livet tillsammans med 36-åringen. Domstolen anser, precis som åklagarna, att mannen hade motiv, kapacitet och tillfälle att döda kvinnan.

Överklagar

Mannens försvarare, advokat Leif Ericksson, är inte förvånad över domen.

-Det var självklart att domslutet skulle bli så här eftersom min klient inte släppts ur häktet. Jag har inte hunnit prata med honom, men jag utgår från att han vill överklaga domen, säger Leif Ericksson till TT.

Advokaten delar inte tingsrättens resonemang och anser domen felaktig.

-Svagheten är att vi fortfarande inte vet hur kvinnan dödades. Det betyder att vi inte heller vet vad som hänt henne, fortsätter han.

Tingsrätten har granskat alla omständigheter i den långa indiciekedjan och funnit att det inte råder något tvivel om att kvinnan blivit mördad och att det är 36-åringen som dödat henne. Han har enligt domstolen lurat kvinnan till Österplan i Uppsala och fått henne att åka med honom i hans bil. Han har därefter misshandlat, dödat henne och gömt kroppen i ett skogsparti nordost om Uppsala.

Under press

Motivet för att döda kvinnan var att hon hade ett ekonomiskt krav på mannen.

Kvinnan hade bett mannen att sommaren 2005 överföra en större summa pengar till hennes släktingar i Turkiet. Han förde dock aldrig över några pengar utan behöll dem själv. Kvinnan tryckte på för att få tillbaka pengarna och hotade med att avslöja deras kärleksrelation för hans hustru om han inte gick henne till mötes.

Mannen sattes under allt större press och det var då som han, enligt tingsrätten, lockade kvinnan in i sin bil den 8 september ifjol.

Mannens berättelse om att han skjutsat kvinnan till motorstadion norr om Uppsala och att hon där, mitt framför ögonen på honom, blivit kidnappad av två okända män, anser tingsrätten är en efterhandskonstruktion.

Planlagt

Mannen lämnade också tre olika versioner av händelseförloppet under polisutredningen och det minskade hans trovärdighet.

Domstolen anser att mordet var planlagt och att det vid straffmätningen inte finns några förmildrande omständigheter som motiverar rätten att frångå det normala straffet för mord, nämligen livstids fängelse.

När kvinnan anmäldes försvunnen blev 36-åringen tidigt misstänkt för att ha något med hennes försvinnande att göra. Han greps förra hösten och satt häktad i en vecka misstänkt för människorov, men släpptes.

Efter åtta månaders sökande efter kvinnan hittades hennes kvarlevor vid en skogsväg i Valö nordost om Uppsala. Kroppen var inlindad i en presenning.

Mannen greps och häktades på nytt, men han har hela tiden hävdat sin oskuld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.