Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka arbetsuppgifter nya vice ordförande Anki Svensson (M) i Tyresö ska få som motsvarar heltid och en löneökningen på 430 000 kronor per år – samt kritiken från Liberalerna. På bild Anki Svensson och Anita Matsson (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Politiker i Tyresö tillträder ny post – då höjs lönen med 430 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Tyresö kommun har fått ett nytt politiskt styre. När den nya kommunstyrelsens vice ordförande, Anki Svensson (M), nu ska tillträda föreslås posten få 430 000 kronor mer i arvodesersättning per år, än vad den tidigare vice ordförande fått.

I början på april förändrades styret i Tyresö genom en ny koalition bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna. De tidigare koalitionspartierna MP, C och L beskrev beskedet som en chock, och de tvingades lämna styret.

Bland förändringarna med nya koalitionen meddelades att Anki Svensson (M) ersätter Mats Lindblom (L) som ny vice ordförande i kommunstyrelsen.

Nästan dubblar lönen

Nu har styret föreslagit att när Anki Svensson går på sin nya post ska lönen för vice ordförande öka med 430 000 kronor per år. I månadslön innebär det att den går från cirka 41 000 i månaden till runt 79 000 i månaden.

Enligt styret grundar sig lönepåslaget i att man gör förändringar i den politiska organisationen till den grad att vice ordförande kommer få ökad arbetsbörda motsvarande heltid, i stället för halvtid som tidigare.

– Med ökade insatser från vice ordförande i kommunstyrelsen kommer då också ett ökat arvode kompensera detta, säger kommunfullmäktiges ordförande, Anders Linder (S).

Arvodena i kommunen har omfördelats och totalt sett innebär det inte några ökade kostnader för Tyresöborna, enligt Anders Linder(S).

Kritiken: Behövs inte heltidsarbete

Men den tidigare vice ordförande Mats Lindblom (L) är kritisk. Han anser inte att postens arbetsbörda tidigare krävt heltidsarbete och heltidslön. Han tycker därför att pengarna kunde gått till något bättre.

– Det sänder signaler att vi använder skattemedel på fel sätt, säger, Mats Lindblom (L).

Beslut fattas på torsdag

SVT Nyheter Stockholm har sökt Anki Svensson (M) för en intervju utan framgång. Kommunstyrelsens ordförande, Anita Mattsson (S), har avböjt en intervju med SVT och hänvisar frågor till Anders Linder (S).

Beslut om förslaget kommer att tas under kommunfullmäktiges sammanträde på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.