Centerns gruppledare i Sigtuna, Gill Brodin. Foto: SVT/Centerpartiet

Bråk om politikerarvode i Sigtuna

Uppdaterad
Publicerad

Ordförande i landsbygdsrådet i Sigtuna, centerpartisten Gill Brodin, får ett arvode på drygt 6 000 kronor i månaden trots att inte ett enda möte har hållits under året. Oppositionen rasar men majoritetspartierna i kommunen försvarar arvodet.

– Att ordförande plockar ut ett årsarvode på 77 000 kronor och inte har ett enda möte, så får det inte fungera, säger oppositionsrådet Marie Axelsson (S).

Men majoriteten tycker att arvodet är rimligt.

– De här arvoden är inte mötesarvoden, de är inte kopplade till ett specifikt antal möten. Ordförande i landsbygdsrådet som har arvodet utför en hel del arbete bakom kulisserna som har med landsbygdsrådet att göra i den här utredningen hur vi ska utveckla landsbygdsrådet framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

”Arvodet borde frysas och betalas tillbaka”

– Om kritiken kommer från andra politiker så är det jättekonstigt. De arvoden som jag får är en del av majoritetens arvoden som baseras på basbelopp och som sen fördelas som fast arvode för att kunna fullfölja det politiska uppdraget, säger ordförande i landsbygdsrådet, Gill Brodin (C).

I landsbygdsrådet sitter både politiker och personer från föreningslivet men det är bara ordförande som är arvoderad. Inget möte har hållits under året och oppositionen har sin bestämda uppfattning om vad de tycker om det här.

– Jag tycker att arvodet bör frysas och betalas tillbaka, säger oppositionsrådet Marie Axelsson (S).

Landsbygdsrådet

Landsbygdsrådet är ett forum för dialog mellan kommunen och invånarna på landsbygden. Rådet behandlar frågor som rör landsbygden i Sigtuna kommun: natur- och kulturlandskapet, befolkningen och företagen.

Rådet är rådgivande organ främst för kommunstyrelsen och består av förtroendevalda ledamöter och representanter från de olika delarna i kommunens landsbygd.

Källa: Sigtuna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.