Politisk poesi prisad i Poetry Slam

Uppdaterad
Publicerad

Ord stod bokstavligen mot ord i helgen när SM i Poetry Slam avgjordes på Kulturhuset. Simon Matiwos från Husby tog hem segern både i den individuella klassen och i lagtävlingen.

När finalen i SM i Poetry Slam hölls på Kulturhuset i helgen, hade Simon Matiwos tre minuter på sig att framföra sin poesi utan vare sig musik eller rekvisita.

Nu är han utsedd till Sveriges bästa estradpoet – både som enskild tävlande och med laget ”Stockholms Förenade Förorter”.

– Det roligaste är att vi i förorten fick visa att vi också finns. Vi vill inte ta revansch på något, utan visa att det här har Sverige missat. Min förhopping är att vi alla kan bli ett förenat folk, inte bara en förenad förort, säger Simon Matiwos till SVT Nyheter Stockholm.

”Segregation bygger murar”

På måndagen intog Simon Matiwos en annan scen: klassrummet på Tallbackaskolan i Solna, där han vikarierar som lärare.

Hans strävan efter att alla röster ska få höras finns även med på lektionerna.

– Jag försöker se till att alla kommer till tals och att eleverna  inte avbryter varandra. Det handlar om respekt, säger Simon Matiwos.

Han säger att han inte möts av rasism särskilt ofta. Däremot anser han att segregationen är utbredd och det gör honom upprörd.

– Segregation leder till att människor bygger mentala murar i stället för mentala broar. Det gör stor skillnad, eftersom en bro leder vidare någon annanstans medan en mur hindrar dig, säger Simon Matiwos.

Politiskt engagerad

Han är född och uppvuxen i Sverige i en politiskt engagerad familj med rötter i Eritrea.

Han har varit engagerad i Megafonen i Husby och studerar Politik och aktivt medborgarskap vid Södertörns Högskola.

Så när han började skriva poesi för ungefär ett år sedan, var det var ingen slump att texterna blev politiska.

– Politik är det som finns framför ögonen på dig. När du ser att en hyresrätt omvandlats till en bostadsrätt eller att en ensamstående mamma har svårt att betala sin hyra. Det viktigaste är att människor har en dialog med varandra och inte lämnar alla frågor och svar till politikerna, för svaren finns inom oss, säger Simon Matiwos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.