Hör vad graffitimålare, politiker och stockholmare säger i klippet. Foto: SVT

Alliansen: ”Riv graffitiväggarna i Stockholm”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Stockholm vill riva stadens lagliga graffitiväggar om de vinner valet. De menar att väggarna leder till klotter och skadegörelse och dessutom är dyra.

Totalt sett har anmälningarna om klotter ökat. På Södermalm har de fyrdubblats sedan 2006, enligt uppgifter från Södermalms stadsdelsförvaltning. Men eftersom det har blivit lättare att anmäla klotter genom olika tjänster, bland annat en app, är det enligt förvaltningen oklart om det faktiska klottret egentligen har ökat.

Så här säger de andra Allians-partierna i Stockholms stadshus om graffitiväggar

Erik Slottner (KD), gruppledare:

– Vi gillar inte graffitiväggarna av flera orsaker, säger Erik Slottner:

– Dels tycker vi att de är ett slöseri med skattepengar, de kostar flera miljoner om man räknar ihop dem. Dels har det anmälda klottret ökat lavinartat under nuvarande mandatperioden, vi menar att det skickar helt fel signaler att ha lagliga graffitiväggar. Vi ser en spridningseffekt, att man målar utanför det lagliga området.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd:

– Vad fastighetsägare gör med ytor de själva äger är en sak, men staden ska inte lägga skattepengar på kommunala klotterväggar och därför vill vi ta bort dem. Vi har dessutom sett att väggarna har lett till mer illegalt klotter runtomkring. Staden borde istället fokusera på att sanera klotter inom 24 timmar och se till så att det är rent, städat och tryggt i vår stad.

Karin Ernlund (C), gruppledare:

– Det är inte rimligt att bekosta med skattebetalarnas pengar. Särskilt inte om det leder till nedskräpning i området. Däremot är vi positiva till lagliga graffitiväggar som drivs av kulturföreningar eller andra aktörer. Såklart med förutsättning att städning och renhållning sköts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet