I fredags öppnade Arla upp anmälningssidan inför årets kosläpp och på bara några timmar kom det in 50 000 anmälningar. Arkivbild. Foto: TT

Kosläpp populärt på Stockholms gårdar

Publicerad

Kor som släpps ut på grönbete är ett tydligt vårtecken. Arlas kosläpp verkar bli populärare för varje år och när anmälningen öppnade till helgen kom det in 50 000 anmälningar på bara några timmar.

– Det är ett enormt tryck på gårdar över hela Sverige, men speciellt gårdarna runt Stockholm, Göteborg och Malmö. Folk har ringt ned oss i veckor och frågat när anmälningen öppnar, säger Fredrik Larm på Arla till TT.

En gård på Ekerö utanför Stockholm blev fullbokad inom femtio minuter när anmälningssidan öppnade i fredags. Förra året anmälde sig 185 000 personer, och de största gårdarna kan få upp emot 9 000 besökare.

Fjortonde i rad

Årets kosläpp är det fjortonde i rad, och Arla märker tydligt hur intresset ökar för varje år.

– I storstäder har många tappat anknytningen till jordbruket. Jag tror att man uppskattar att se hur det fungerar på en gård och att få se våra kor hoppa och skutta av glädje när de får komma ut på grönbete.

Förutom att se det obligatoriska kosläppet brukar besökare traditionellt bjudas på färsk mjölk och kanelbullar och ofta anordnas aktiviteter som tipspromenader eller ansiktsmålning för de allra minsta.

– Kosläppen lockar människor i alla åldrar, från nyfödda till 90-åringar, men allra främst barnfamiljer, säger Fredrik Larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.