Vinnartornet i spagetti- och marsmallowbyggandet. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Populärt forskarkollo på Nobelmuseet

Uppdaterad
Publicerad

Går det att bygga ett högt torn med hjälp av spagetti? Kan man lösa upp en brustablett i ett glas coca cola?

Det är några av frågorna som de 18 barnen sökt svaren på under sin vistelse på Nobelmuseets forskarkollo.

För andra året i rad har det varit forskarkollo på Nobelmuseet vid Stortorget i Gamla stan. 18 barn i åldrarna tolv till tretton år har fått göra en mängd naturvetenskapliga experiment både på museet, men också ute på stan. Och de har även fått skypa med riktiga forskare.

– Det är kul att få en massa nya kompisar. Dessutom så är det jättebra och intressanta experiment, man lär sig så himla mycket, lär sig tänka lite nyare.  Det är nånting helt annorlunda än de experiment man får göra i skolan.

De här är mer vetenskapliga och utforskande, säger en av deltagarna Emmeli Salomonsson.

– Vi hoppas att barnen som är här ska få en inblick i vad forskning handlar om och vilken betydelse forskningen kan ha för samhället i stort. Vi tänker att det är viktigt att väcka en nyfikenhet och ett intresse för naturvetenskap och forskning, säger Carl-Johan Markstedt som är museilektor på Nobelmuseet.

Museet arrangerar kollot i samarbete med tidskriften Forskning och Framsteg och hoppas kunna locka till sig fler deltagare i framtiden. Kollot som varade i tre dagar kostade 1200 kronor, en kostnad som kanske inte alla familjer har råd med, men det finns en plan för framtiden säger Carl-Johan Markstedt.

– Vi har också tittat på möjligheten att i framtiden kunna finansiera det här exempelvis via stipendier för att ännu flera barn skall kunna delta.

Årets kollo är slut men förmodligen blir det ett nytt nästa sommar och så här sammanfattade Conrad Buhlin den första kollodagen.

– På ett vanligt kollo håller man ofta på med sport, eller springer runt och leker och badar och sånt. Det här kollot är lite annorlunda, nåt helt nytt, för här får man labba och lära sig en massa nya saker och det är jättekul och spännande, avslutar Conrad med ett stort leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.