• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Bilden till vänster visar ett av de smycken som vissa upplevt som olämpligt och kränkande. Foto: Privat / Christine Olsson/TT

Präst bar olämpliga smycken – får tre års prövotid

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2016 anmäldes en präst i Stockholms län efter att ha burit smycken med dödskallar och ett halsband gjort av en torso från en kvinnlig barbiedocka. Syftet, menar den manliga prästen, var att lyfta de patriarkala och hierarkiska strukturerna som finns i samhället och inom kyrkan.

Efter klagomål från gudstjänstdeltagare och församlingsbor anmäldes en präst som bar, vad de ansåg vara, olämpliga smycken. Prästen bar smycken med dödskallar på, bland annat vid en begravningsgudstjänst.

– Dödskallen är ju en jättegammal kristen symbol. För mig var det ett bra sätt att få igång viktiga samtal om döden. Det är klart att vissa människor ifrågasätter det men det var en dödskalle med bling-bling, så den var inte äcklig eller läskig, säger prästen till SVT Nyheter Stockholm.

”Vi lever i en patriarkal värld och har väldigt långt kvar”

Prästen förbjöds att använda smyckena och bytte då ut dödskallarna mot ett egentillverkat smycke gjort av en torso från en barbiedocka.

– Att bära en kvinnotorso skapar frågor. Gudstjänsten är skapad av män och kvinnor har bara funnits med i periferin. Jag predikade om att vi måste börja tänka förändring och att kvinnor och män borde börja tänka på en ny gudstjänstform. Vi lever i en patriarkal värld och vi har väldigt långt kvar. Men det fick jag tydligen inte säga, säger prästen till SVT.

Även om syftet med smyckena var att öppna upp för samtal upplevde vissa att de var olämpliga och kränkande. Prästen anmäldes och dömdes i mars av domkapitlet till tre års prövotid.

”Kan leda till att kyrkans anseende skadas”

I beslutet står bland annat att prästens beteende tyder på en vilja att trotsa biskopen och att bärandet av den typen av smycken kan leda till att kyrkans anseende skadas. Det finns även synpunkter på de åsikter prästen uttryckt gällande strukturerna inom kyrkan.

Ett av de smycken som prästen burit under gudstjänster. Foto: Privat

Hur påverkas du av beslutet om prövotid?

– Jag är ju mycket mer rädd över vad jag kan säga och inte nu. Bör jag spela in mina predikningar för att kunna bevisa vad jag har sagt?

Kan du förstå att vissa har reagerat på smyckena?

– Det är naturligtvis beklagligt att kvinnor upplever det så stressande att jag har en torso runt halsen men jag kan inte förstå hur man upplever det så kränkande. Jag kanske har varit okänslig som inte kunnat sätta mig in i att det kan vara så läskigt.

Prästen överklagade beslutet men Svenska kyrkans överklagandenämnd fastslår domen. Prästen har nu gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer