Singapore Airlines landar under pompa och ståt med vattensalut på Arlanda. Foto: Sören Andersson

Premiär för Singapore-linje på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Idag landade Singapore Airlines första plan på Arlanda. Med ny linje, nya plan och ett berömt flygbolag är Arlanda mycket nöjda.

När Singapore Airlines idag landade på Arlanda flygplats skedde det under högtidliga former – med vattensalut.

– Det är när man tar två stora tankbilar som sprutar vatten i en båge, så landar planet i bågen. Det är traditionsenligt när man vill fira något, säger Anders Porelius, presschef på Swedavia Arlanda.

– De landade väldigt fint, det är ett väldigt vackert plan.

Fem flyg i veckan

Efter bandklippning och invigning fick de första passagerarna gå ombord. Flygbolaget kommer från och med idag att ha fem avgångar i veckan Stockholm-Singapore via Moskva.

På Arlanda är de oerhört nöjda med att välrenommerade Singapore Airlines nu valt Arlanda som destination.

– Det här är en fantastiskt rolig dag! Vi är ett litet exportberoende land beroende av bra kommunikationer och många svenska företag har huvudkontor i Singapore, så det kommer att bli både privat- och businessresenärer, säger Jonas Abrahamsson, koncernchef på Swedavia.

”En viktig dag för Sverige”

”En viktig dag för Arlanda, en viktig dag för Sverige”, säger Swedavias Jonas Abrahamsson (näst längst t.h. på bilden) om nya flyglinjen. Foto: Sören Andersson

Det finns cirka 250 Sverigerelaterade företag etablerade i Singapore och några hundra till i övriga Sydostasien. Den nya linjen betyder mycket mer än bara ett flyg, menar Jonas Abrahamsson.

– Det här är en viktig dag för Swedavia, det är en viktig dag för Arlanda och det är en viktig dag för Sverige.

Nya plan

Linjen kommer att trafikeras med flygplan av typen Airbus350 och även det är stort för flygplatsen.

– Det är också väldigt roligt. Det är ett av världens mest moderna plan, byggt i lättviktsmaterial, bränslesnålt och är ett av de bästa man kan flyga i. Det är också de första av sitt slag som flyger i reguljär trafik på Arlanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.