Sateenkaaritunnelmia Tukholman kaduilta. Foto: Erik Abel/ TT

Pride-festivalen: Räknar med rekordmånga besökare

Uppdaterad
Publicerad

Europride kommer att anordnas tillsammans med Göteborg i år och arrangörerna räknar med att slå publikrekord i år. – Många internationella besökare har redan hört av sig, säger arrangören.

Den 27 juli är det återigen dags för pridefestivalen och för tredje gången är Stockholm värd för Europride. Första gången var det 1998 och sedan 2008.

Europride är en festivaltitel som varje år får användas av en europeisk festival för HBTQ-personer och varje år lyfter man en pridefestival i Europa. I år anordnar Stockholm och Göteborg Europride tillsammans. Festen påbörjas i huvudstaden för att sedan fortsätta till Göteborg.

Väntar fler besökare i år

Och i år räknar arrangörerna med rekordmånga besökare. Förra året gick 50 000 personer med i paraden, i år räknar man med att 60 000 kommer att delta. Pride festivalen pågår under en vecka med 450 olika arrangemang.

– Vi kommer få mer internationella besökare, och dessutom blir det två festivaler som arrangerar detta. Vi har sett att förköpsbiljetterna har ökat och människor som föranmäler sig till olika evenemang har också ökat, så vi tror att vi kommer få 25 procent fler besökare än tidigare, säger Alf Kjeller kommunikationschef och projektledare för EuroPride.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.