I två månader har projektledaren Gunn Lundemo planerat den digitala festivalen. Foto: Oskar Brusén/SVT

Pridefestivalen blir digital: ”Det är mycket fix och tricks”

Uppdaterad
Publicerad

Bland kablar, strålkastare och skärmar berättar producenten och projektledaren Gunn Lundemo om förberedelserna inför årets pridefestival i Stockholm – som har flyttat från Östermalms idrottsplats in till en studio.

– Den största utmaningen har absolut varit tidspressen, säger Gunn Lundemo

45 timmars livesända konserter, seminarier och tal väntar årets pridefirare. Men till skillnad från tidigare år kommer de få ta del av allt framför datorn.

– Arbetet har gått jättebra, och vi har fått lära oss otroligt mycket om den digitala världen på väldigt kort tid, säger Gunn Lundemo.

Prideparaden blir också digital i år, men Gunn ser inte bara nackdelar med den modifierade festivalen, som hålls 31 juli-2 augusti.

– Nu har vi också möjlighet att nå ut till folk som tidigare inte kunnat eller vågat ta sig till den fysiska festivalen, säger hon.

”Följ restriktionerna”

Eftersom årets pridefestival fått ställa om på grund av coronapandemin så vill också arrangörerna att deltagarna ska följa myndigheternas restriktioner och inte samlas i för stora grupper när de tittar på festivalen tillsammans.

Dessutom har man en speciell gäst som kommer påminna om att hålla avstånd.

– Vi har Anders Tegnell som kommer med en liten hälsning i vårt paradevent, säger Gunn Lundemo.

Hör mer om årets digitala pridefestival i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.