Det finska äldreboendet Suomikoti öppnade 1995 och har 50 boenden. Foto: SVT

Kritik mot finskt vårdboende – personal säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Genom åren har sverigefinnar vårdats på Suomikoti- Finsk äldrecentrum i Svedmyra och köerna varit långa. Men en omorganisation har lett till problem med löneutbetalningar och personalen oroas för vårdens kvalité. Enligt uppgifter till SVT har alla fast anställda sjuksköterskor slutat.

För ett år sedan lade Suomikoti – Finsk äldrecentrum vid Svedmyra i södra Stockholm, ut sina transaktioner på entreprenad. Enligt uppgifter till SVT Uutiset så har omorganisationen lett till problem med löneutbetalningar till personalen.

– Det har varit kaotiskt under en lång tid. Särskilt med löneutbetalningarna har det varit problem med under 9 till 10 månader. Många har fått helt fel lön. Vissa har inte fått någon lön alls, säger Onni-Matti Kekkonen, vårdbiträde på Suomikoti. 

Han berättar också att i flera fall har många fått för mycket lön och att det överskjutande beloppet dragits från lönen månaden efter.

– Problemen avspeglas i att personalen blir stressad, säger Onni-Matti Kekkonen. 

”Anställda får inte lönen i tid”

Styrelsens ordförande Jarmo Kovanen medger att det funnits brister med löneutbetalningarna  brister.

– De har fått sina löner men det har blivit vissa fel efter omorganisationen, säger Jarmo Kovanen styrelsens ordförande Suomikoti.

Enligt fackförbundet Kommunal blev man medveten om problemen redan i somras.

– Men det var först i höstats som vi  blev larmade om att problemen med lönerna fortsatte, säger Kristina Sjökvist, ombud Kommunal.

Oroade för vårdkvaliteten

Enligt uppgifter till SVT ska personalen även vara kritiska till att man inte fått tagit del av omorganisationen, varken när det gäller planering eller genomförande. En omorganisation som lett till minskad trivsel.

Personalen ska även vara oroad över vårdkvalitén eftersom de anser att den långsiktiga vårdplaneringen haltar. Men Jarmo Kovanen tillbakavisar kritiken.

– Vi har diskuterar de här frågorna hela tiden när vid pratar pratar om den nya organisationsformen och då deltar personalen och vi lyssnar på dem, säger han.

”Alla fast anställda sjuksköterskor har slutat”

Många boende på äldrecentrum är drabbade av demens och Ella Ud-Din arbetar på som undersköterska på Suomikoti är bekymrad över situationen.

– Situationen är besvärlig, alla fast anställda sjuksköterskor har slutat. Nu har vi många timanställda, det inte så bra att personalen byts ut ofta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.