Visa alla (2)
Visa alla (2)

Psykiatrisk akutbil ska ersätta polispatruller

Publicerad

Om två veckor börjar en psykiatrisk akutbil rulla i Stockholm. Syftet är att bättre kunna ta hand om personer med akut psykisk sjukdom.

Istället för en polispatrull kommer en bil bemannad med ambulanssjukvårdare och specialistutbildade psykiatrisjuksköterskor.

– Vårt primärfokus är att jobba suicidpreventivt, och det är ofta då personer med psykisk ohälsa och akuta kriser. Vi vill minska självmordstalet i Stockholm, säger Andreas Carlborg som är projektledare och ansvarig läkare.

Den psykiatriska akutbilen är ett projekt som ska pågå under två år och rulla alla dagar mellan 15 och 01 då flest larm kommer in. De kan bland annat hjälpa människor med svår oro, eller som riskerar att begå självmord.

100 larm varje vecka

Varje vecka får polisen ca 100 larm som involverar psykisk ohälsa. I dag finns psykiatriska mobila team verksamma fram till 22, som främst arbetar med tidsbokade patienter och inte kan rycka ut tillräckligt snabbt. Istället kommer hjälpen i form av polispatruller.

Fredrik Gothnier arbetar idag på Riksförbundet för social och mental hälsa och har flera gånger haft själmordstankar och försökt ta sitt liv.

– Det är väldigt frustrerande att när man ringer och försöker få kontakt med vården då vill man ju ha kontakt med någon som kan hjälpa en, det vill säga psykiatrin och så kommer det en polis som inte har koll på läget och inte vet riktigt vad det handlar om.

Kan ses som skamligt

Och landstingsrådet Anna Starbrink (FP) håller med om att polispatrull inte är det bästa för patienten.

– Polisen gör ett viktigt arbete för psykiatrins patienter i dag, men polistransporter kan ge sken av att psykisk sjukdom är något skamligt eller halvt kriminellt. Vi vill att psykiatrisk akutsjukvård ska vara på samma nivå som vid kroppsliga sjukdomar, när den vanliga ambulansen kommer. En särskild psykiatrisk akutbil kan också avlasta både polis och övrig ambulansverksamhet, säger hon.

Hon hoppas att det blir en permanent och utvidgad verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer