Hör Årets stockholmare 2020, Jeanette Höglund, om vinsten: ”Fantastiskt”. Foto: Privat

Publiken har röstat – här är Årets stockholmare 2020

Uppdaterad
Publicerad

Av fem kandidater röstade publiken fram Jeanette Höglund som Årets stockholmare 2020.

– Jag blev jätteförvånad, säger Jeanette i videon.

Tillsammans med Sveriges radio P4 Stockholm har SVT låtit publiken rösta fram en stockholmare som gjort starkt intryck under året. Tittare och lyssnare nominerade personer och fem kandidater gick till omröstningen som avslutades på söndagsnatten.

Överlägsen vinnare med över hälften av de 81 000 rösterna blev Jeanette Höglund som startade organisationen ”Vid din sida” och som sedan 2016 har hjälpt hemlösa äldre och fattigpensionärer.

”Fantastiskt”

– Det är helt otroligt, det känns fantastiskt, säger Jeanette Höglund. Men jag vill dela det här med alla andra nominerade och våra underbara volontärer.

När pandemin är över planerar hon och organisationen att sprida arbetet till andra städer i landet, bland annat att öppna en mötesplats för äldre i Göteborg.

– Vi fortsätter att jobba med äldre hemlösa och fattigpensionärer. Det är många äldre som inte är hemlösa men som behöver hjälp.

Spela videon ovan för att höra Jeanette om vinsten: ”Man blir rörd”.

Så fördelades rösterna

Gustav Damm, ideell väktare i Norrort (8 452 röster)

Jeanette Höglund, grundare av Vid Din Sida (55 468 röster)

Vårdpersonalen i Region Stockholm som arbetar med coronapatienter (12 885 röster)

Fredrik Johansson, dykare och grundare av Rena Mälaren (3 027 röster)

Aysha Jones, grundare av Black Lives Matter Sverige, avstod nomineringen och drog sig ur tävlingen innan den var avgjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.