• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Gränspolisen genomför passkontroll på Arlanda. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/TT

Rapport: Arlanda är sämst i Sverige på att upptäcka jihadister

Publicerad

Arlanda är sämst i Sverige på gränskontroller inom Schengenområdet. Enligt en rapport som Kvällsposten tagit del av pekas de svenska gränskontrollerna ut som dåligt bemannade, arbetsmetoderna som undermåliga och de som arbetar saknar rätt utbildning.

För ett år sedan fick Sverige besök av Schengeninspektörer för att intervjua gränspoliser i landet. Schengenrapporten, som Kvällsposten har tagit del av, visar att Arlanda är sämst i Sverige på att upptäcka jihadister.

På Arlanda flygplats passerar 26 miljoner resenärer varje år. Enligt rapporten har gränspolisen i Stockholm svårt att upptäcka återvändande jihadister. Orsaken är att riskindikatorerna för att upptäcka jihadister som återvänder till Sverige inte utnyttjas vid gränskontrollen. Inspektörerna menar att personalen saknar kunskap om förfalskade dokument, ändringar i lagstiftningen och hot- och riskindikatorer.

”Rena Kalle Anka-verksamheten”

– Rapporten visar det vi redan visste, att vi har rena Kalle Anka-verksamheten, säger en källa som jobbat inom gränspolisen i Stockholm i flera år till Kvällsposten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer