Råstaaktivisterna hoppas på valet

Uppdaterad
Publicerad

I två år har striden om Råstasjön i Solna pågått, och på söndagen hölls ännu en manifestation mot det planerade husbygget, och arrangörerna hoppas att det här blir sista manifestationen.

Solna kommun har klubbat en detaljplan på 600 lägenheter i hus upp till 11 våningar höga längs Råstasjön, och på söndagen släppte aktivister upp heliumballonger för att visa hur höga husen faktiskt blir och hoppas att de ska kunna stoppa planen.

– Vi hoppas att det här blir vår sista manifestation, om väljarna i valet röstar på de partier som vill riva upp planen så blir det inga hus, och vi har räddat sjön, säger Ann Bell från föreningen Rädda Råstasjön.

Planerna krympte

Tidigare planen låg på 1800 lägenheter men den krympte, men även 600 lägenheter som den nuvarande planen säger anser motståndarna är för många. 21000 personer har skrivit under namnlistan mot husbygget.

Råstasjön hyser 180 fågelarter och området är klassat av Världsnaturfonden som mycket skyddsvärt, en miljö som man anser skulle skadas svårt av de nya husen.

– Tror du folk är beredda att byta parti för sjöns skull?

– I lokala valet tror jag det, jag har träffat moderater som säger att, när det gäller Råstasjön så röstar jag på Miljöpartiet! säger Ann Bell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer