”Redaktionen blev nedringd”

Uppdaterad
Publicerad

ABC:s Yvonne Åstrand minns dagen då JAS 39 Gripen kraschade på Långholmen. Hon jobbade då som programledare på Rapport.

Yvonne hade precis kommit tillbaka från lunchrasten när planet krashade och det var inte så mycket personal på redaktionen då det var lördag.

– Det här var långt före mobiltelefonernas inträde i människor vardag, så några smarta videoklipp fanns inte. Däremot dröjde det inte länge förrän redaktionen blev nedringd av ögonvittnen som filmat med sina videokameror, säger Yvonne Åstrand.

Många ringde in till redaktionen för att få reda på vad som hänt och uppgifterna var begränsade.

– Vi hade turen att ha vår helglediga reporter Olle Söderlund på plats som snabbt tog sig till en telefonkiosk och kunde lämna en rapport i den första extrasändningen. Till den andra hann Olle komma till studion, minns Yvonne.

– Bilderna var osannolika! Genom ett mirakel undkom tiotusentals människor att skadas. Efter det kom det nya, skärpta regler för flyguppvisningar över tätort och folksamlingar, berättar Yvonne.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.