Regeländring ger stockholmarna mindre solcellsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmarna är dåliga på att söka stöd för att sätta upp solceller. Antalet installerade solceller i Sverige har fördubblats fyra år i rad, men efter att reglerna förändrats får stockholmarna en betydligt mindre del av det statliga stödet.

Torgny Carlsson och hans familj bidrar till trenden att antalet installerade solceller har fördubblats fyra år i rad och förväntas fortsätta i samma takt.

– Vindkraften tycker jag förstör miljön mycket mer estetiskt. Titta på skogarna uppe i Norrland där man plötsligt sätter upp master överallt. De förstör känslan av att vara i vildmarken, säger Torgny Carlsson.

Dåliga på att söka

I allmänhet är Stockholmarna däremot dåliga på att söka bidrag för att sätta upp solceller jämfört med övriga landet. Fram till 2012 gick ungefär 16 procent av det statliga bidraget för solceller till Stockholmarna. Det visar siffror från Energimyndigheten.

Sedan ändrades reglerna och eftersom Stockholmarna söker mindre solcellsstöd jämfört med folk i resten av landet får Stockholmarna också se mindre av pengarna. Fyra procent 2013 respektive nio procent 2014.

Stor investering

Torgny Carlsson vill söka pengar för sin anläggning så fort det finns nya i potten. Just nu är det slut, men den som vill ha solceller på ett villatak får räkna med en investering runt 100.000 kronor och uppåt beroende på anläggningens storlek.

– Netto för mig efter rotavdrag landar på ungefär 170.000 kronor, säger Torgny Carlsson.

Det är ganska mycket pengar.

– Ja, det är det. Jag hoppas att jag ska få igen det med tiden.

Inte helt okomplicerat

Det är inte helt okomplicerat att skaffa solceller. Torgny Carlsson måste momsregistrera sig för att kunna sälja sin överskottsel till elbolaget, effekten är begränsad under vinterhalvåret och elprisets utveckling är en osäker faktor.

På ungefär 10-15 års sikt kan Torgny Carlsson däremot räkna med att ha tjänat tillbaka sin investering. Men det är i första hand omtanken för miljön som bäddat för beslutet att skaffa solceller.

– Se dig omkring. Vad händer om det här förstörs av till exempel vattenhöjningen? Bostäder kommer att behöva byggas om. I alla fall jag uppfattar också att det är mycket mera oväder och stormar och sådant idag som sannolikt beror på temperaturhöjningen och det tycker jag att alla borde jobba för att minska, säger Torgny Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.