Onsdagen den 31 augusti presenteras en stor utredning av kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset. Två personer har dött sedan Macchiarini ersatt deras luftstrupar med plaströr doppade i en lösning innehållande stamceller. Foto: Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

Regelskärpning kan följa Macchiarini

Publicerad

Skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini kan leda till hårdare reglering av medicinsk forskning. Det vore ett hinder, varnar professor Sten Rubertsson.

– Om reglerna stramas upp ytterligare kommer vi inte att kunna bidra med kunskap till resten av världen. Det tror jag drabbar våra medmänniskor och våra patienter hårt, säger Sten Rubertsson, professor och överläkare vid institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet.

Det är Macchiarini-affären han talar om. Eller snarare det efterspel som den har fått i form av granskningar och utredningar. Sten Rubertsson befarar att hårdare regler ska följa på skandalen, något som kan sätta käppar i hjulen för svenska forskare.

”Ett erkännande”

Onsdagen den 31 augusti presenteras resultatet av den stora externa utredning som gjorts kring Paolo Macchiarinis verksamhet som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS). Utredningen är en av ett tiotal som just nu pågår, såväl på sjukhuset och Karolinska institutet (KI) som inom rättsväsendet.

– Jag tror att man kan förvänta sig ett erkännande av att det här inte har fungerat bra, säger Bengt Gerdin, läkare och professor emeritus vid Uppsala universitet, som förra året genomförde en granskning av Macchiarinis forskning.

Han tror också att utredningen kan innehålla förslag på ett stärkt etiskt regelverk kring nya praktiker på KS.

– Man måste stärka den kliniska, etiska kontrollen. Det måste till någon form av struktur som innebär att nya åtgärder passerar ett filter.

Den 2 juni i år tillsatte regeringen en kommitté med uppdrag att se över regelverken för forskningsetik och, vilket har direkt bäring på Macchiarinis verksamhet på KI och KS, ”gränsområdet mellan klinisk forskning och hälso- och sjukvård”.

Ingen gråzon

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, har tidigare sagt till TT att hon tänker se till att det ”inte ska finnas en gråzon mellan sjukvård och forskning”.

– Man har öppnat för att vi ska kunna bedriva forskning på medvetslösa patienter, precis som man gör i resten av Europa. Jag är rädd för att man nu inte vågar genomföra det och då har vi problem, säger Sten Rubertsson.

Han vill inte att problemen på KS och KI leder till att det införs onödigt stränga regler kring medicinsk forskning.

– Man måste göra en lokal undersökning och fråga sig vad som har gått fel. Inte ha bråttom och applicera hårdare regler på alla i hela Sverige bara för att det har skitit sig ”big time” på KS och KI några gånger.

Fakta: Utredningar efter Macchiarini-affären

Ett tiotal utredningar pågår kring den så kallade Macchiarini-affären.

Bara på KI pågår just nu fem olika utredningar.

Olika aspekter av Macchiarinis verksamhet har anmälts till polis och åklagare, som inlett en förundersökning där han misstänks för vållande till annans död.

På regeringsnivå utreds behovet av en ny process för oredlighetsutredningar. Vidare har regeringen tillsatt en kommitté som ska utreda behovet av en ny etikprövningslag.

KS har beställt en extern utredning av de tre operationer där Macchiarini gav patienter syntetiska luftstrupar. Utredningen presenteras den 31 augusti.

Bakgrund: Turerna kring Paolo Macchiarini

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011–2012: Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av patienterna är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.

2016: SVT sänder dokumentärserien ”Experimenten” där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag: Urban Lendahl, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, rektor Anders Hamsten, forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren, rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. KI avskedar Paolo Macchiarini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.