Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Region Stockholm senarelägger planerad vård till efter sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade, så kallade elektiva, vården kommer att återgå till det normala först efter augusti, meddelar Region Stockholm. Anledningen är att vårdbehovet för covidpatienter bedöms vara stort under hela sommaren.

Belastningen på den akuta vården har varit tung under coronapandemin. För att hantera de sjuka i covid-19 beslutade Region Stockholm i mars att skjuta upp planerad vård som behandlingar och operationer, ifall de kan vänta utan allvarliga medicinska konsekvenser. Nu har den regionala sjukvårdsledningen beslutat att förlänga läget fram till den 31 augusti.

”Står nu inför en sommarsituation”

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, skriver i ett pressmeddelande att man har klarat situationen just tack vare att vården snabbt ställde om, men att ansträngningen har varit stor.

– Vi står nu inför en sommarsituation och därför är det viktigt att vårdens medarbetare ska få möjlighet till återhämtning så att de blir uthålliga. Och att vi samtidigt ser till att vi kan ge akut och planerad vård som inte kan vänta med bibehållen kvalitet, säger Björn Eriksson.

Beslutet innebär också att regionen får resurser till att planera för att återuppta den planerade vården igen på ett ordnat sätt, skriver Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.