Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I den nya omorganisationen av barn- och ungdomspsykiatrin i Region Stockholm förs ansvaret för lättare fall av psykiska över till husläkarmottagningarna. Foto: SVT

BUP i Botkyrka stängs – förälder: ”Känns som barnen blir övergivna”

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet stängs BUP-mottagningen i Botkyrka. Det är en av de barn- och ungdomspsykiatrimottagningar som läggs ner när Region Stockholm omorganiserar. Lorena Da Silva Spinelli har en son i tonåren. Hon är orolig för att längre avstånd kan få honom att ge upp vården.

– Han kommer vara tvungen att åka en resa på upp till en halvtimme när de stänger här i Hallunda och det oroar mig att han inte kommer åka när det blir långt iväg, säger hon.

Lorena Da Silva Spinelli bor i Hallunda och upplever att närheten till barn- och ungdomspsykiatrin i området underlättat kontakten med vården. Efter jul kommer BUP hamna i Huddinge och Skärholmen. Foto: SVT

I fjol beslöt Region Stockholm att omorganisera Barn- och ungdomspsykiatrin. Det innebär att 16 geografiska ansvarsområden med mottagningar ska bli nio.

En av de som läggs ner är Prima i Botkyrka som i somras inte fick förnyat avtal med regionen. Här jobbar Solgerd Sydh som är specialpedagog. Hon riktar kritik mot att det sker en centraliseringen av barn och ungdomspsykiatrin.

– Risken finns att de svagare grupperna i samhället har svårare att nå vården när den inte är lika tillgänglig, säger Solgerd Sydh vid bup-mottagningen Prima i Botkyrka.

Oklart vilka fler mottagningar som stänger

Exakt vilka mottagningar som kommer finnas kvar kan regionen inte berätta i nuläget. Enligt Sandra Ivanovic Rubin (MP) , ordförande i psykiatriutskottet, är det tillgång på lokaler, rekrytering och kötider som styr.

– Det blir minst 10 BUP-mottagningar kvar, men omställningsprocessen löper över tid, säger hon.

Reform inom barn- och ungdomspsykiatrin

Det pågår alltså en reform inom barn- och ungdomspsykiatrin i Region Stockholm. Tanken är att  första linjen ska ta hand om lätta till måttliga psykiska problem för barn och unga. Det ska ske på husläkarmottagningarna för att tidigt kunna fånga upp barn och unga med psykisk ohälsa.

– Vårdpersonal på BUP ska fokusera på barn med svårare psykiska problem och sjukdomar. Vi tror att det här kommer ge bättre förutsättningar att behålla och utveckla medarbetare, säger Sandra Ivanovic Rubin.

De nio geografiska ansvarsområdena:

Täby-Arninge: Österåker, Vaxholm, Vallentuna, Danderyd, Täby, Lidingö, Östermalm

Kista-Sollentuna-Häggvik: Sigtuna, Upplands-Väsby, Sollentuna, Solna

Barkarby-Jakobsberg: Upplands-Bro, Järfälla, Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Sundbyberg

Centrala kärnan väst: Ekerö, Bromma, Kungsholmen, Norrmalm, Hässelby-Vällingby

Centrala kärnan öst: Värmdö, Nacka, Södermalm

Centrala kärnan syd: Hägersten-Älvsjö, Skärholmen, Enskede-Årsta-Vatör, Farsta, Skarpnäck

Flemingsberg: Botkyrka, Huddinge

Haninge: Nynäshamn, Haninge, Tyresö

Södertälje: Salem, Nykvarn, Södertälje

Källa: Region Stockholm

Barn- och ungdomspsykiatri 2023

Under nästa års budget tilldelas bup 80 miljoner kronor, och 200 miljoner kronor under mandatperioden för att öka kapaciteten och korta köerna. Det är en uppräkning på 8,6 procent.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.