Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dianna Hylan, områdeschef på Stockholms Stadsmission, om varför omsättningen slår rekord. Foto: Jens Larsson/SVT

Rekordmarknad för second hand – begagnat omsätter en miljard

Uppdaterad
Publicerad

Omsättningen för second hand-marknaden har ökat kraftigt de senaste åren. Erikshjälpen, Myrorna och Stockholms Stadsmission sålde varor för närmare en miljard kronor i fjol.

– Vi har fått in andra kundgrupper nu när inflationen slår hårt mot svenska hushåll. Samtidigt tänker många köpare på en hållbar konsumtion på ett annat sätt, säger Dianna Hylan som är områdeschef på Stockholms Stadsmission.

Så mycket ökade Myrornas omsättning

Statistik som SVT Nyheter Stockholm tagit del av visar att organisationer som säljer second hand-varor haft tioprocentiga ökningar av omsättningen årligen under 2020-talet.

Så här har omsättningen för andrahandsmarknaden ökat de senaste åren. Foto: SVT Design

– Vi har inte hunnit presentera siffrorna för styrelsen än men vi har haft en 13-procentig ökning mellan 2022 och 2023, skriver Caroline Andermott, som är vd på Myrorna, i ett mejl till SVT.

I Myrornas fall beror en del av ökningen på att de startat upp fyra nya butiker.

Samtidigt vittnar flera kunder om att priserna ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.