Rekordlånga bostadsköer i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som står med på bostadskölistorna i Stockholm har uppnått en ny rekordnivå, 200.000 står i dag uppskrivna i väntan för att få en bostad.

De senaste två åren har kön vuxit från 130.000 till 200.000 personer, skriver Dagens Nyheter. Den har ökat med nästan 70.000 personer de senaste två åren. Det innebär 100 nyanmälningar varje dag.

Trots fick 1.400 personer lägenhet förra året. det har det blivit lättare att få en hyreslägenhet, främst i ytterstadsområdena. En anledning till det är att det byggs mer och att Stockholms Stads bostadsförmedling numera förmedlar bostäder även i andra kommuner som Huddinge och Solna.

I Stockholms kommun är väntetiden nu i genomsnitt 3,8 år för att få en hyresrätt. I ytterstadsdelar går det fortare, på mellan ett och tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.