Rekordmånga lägenheter inflyttningsklara i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Förra året blev drygt 17 000 bostäder inflyttningsklara i Stockholm och ytterligare 24 000 bostäder kommer att färdigställas inom två år. Ändå varnar nu Länsstyrelsen för kommande bostadsbrist eftersom byggtakten avtar.

Bostadsbyggandet har ökat kraftigt. Den senaste fyraårsperioden påbörjades 70 000 bostäder i länet, 25 000 fler än under föregående period. Men nu minskar bostads­byggandet och länsstyrelsen uppskattar att bara ungefär 10 000 bostäder påbörjas i år.

Lägenheter står tomma

Rapporten visar att bostäderna som byggs är så dyra att hyra eller köpa att många stockholmare inte har råd att flytta in. För första gången på många år står tomma bostäder i länet. Därför uppger samtliga kommuner att de har ett underskott på bostäder.

– Det måste finnas bostäder anpassade efter olika grupper i samhället, annars riskerar länet att bli mindre attraktivt i framtiden, säger utvecklingsledaren Henrik Weston på Länsstyrelsen.  

Länsstyrelsen poängterar vikten av att kommuner måste bygga för de som står längst ifrån bostadsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer