Fasaden till Engelbrektsskolan med en ljudvåg och en EU-flagga i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rektorns ord till personalen på interna mötet: ”Var du inblandad?” Foto: SVT

Rektor på Engelbrektsskolan åtalas för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn på Engelbrektsskolan på Östermalm står åtalad för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen efter att ha ställt frågor till personal om en artikel som skrivits om skolan. Samtalet fångades på en hemlig ljudinspelning som spelades upp i rätten under onsdagen.

– Vår medlem kände ett stort obehag, säger huvudskyddsombudet Simon Sandström.

I november 2023 uppstod ett tumult på Engelbrektsskolan i Stockholm, efter att ett stort antal elever lämnats utan tillräcklig tillsyn.

Skyddsombudet lade då ett så kallat skyddsstopp, vilket innebär att lärarnas arbete stoppas omedelbart på grund av allvarlig fara för hälsa eller säkerhet. Men rektorn på skolan, Tomas Hultqvist, delade inte uppfattningen om situationens allvar. Samtidigt vittnade personal anonymt för tidningen Vi Lärare om situationen.

Rektorn kallade därefter till möte med personal, och ett av samtalen spelades in. Han hörs bland annat säga ”Den här artikeln som dök upp i Vi Lärare, var du inblandad på något sätt i den?”.

Hör mer i klippet.

Sitter kvar som rektor

Justitiekanslern valde att väcka åtal för brott mot efterforskningsförbudet i november, men Hultqvist har sedan dess suttit kvar som rektor. Idag hördes han i Stockholms tingsrätt, och åklagaren yrkade på 80 dagsböter.

Simon Sandström, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare Stockholm, berättar att den anställda som frågades ut av rektorn kände ett stort obehag.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att en rektor åtalas för efterforskning av källor så det tycker jag visar på allvaret. Det är jätteviktigt att våra medlemmar kan slå larm om missförhållanden, säger han.

Beklagar formuleringen

Hultqvist har sedan tidigare fått en skriftlig varning av utbildningsförvaltningen. Själv förnekar han brott.

SVT har sökt rektorn både via mejl och på plats vid rättegången, men han avböjer att kommentera. Under onsdagens huvudförhandling uppgav han att syftet varit att gå till botten med vad som hänt kring skyddsstoppet, inte att efterforska källor.

”Det var en allvarlig information som fanns i artikeln om saker som skulle ha hänt på den skola jag har arbetsmiljöansvar för. Utifrån det behövde jag på något sätt ta reda på om det fanns någon substans i det som stod i tidningen. [...] Jag kan bara beklaga att jag formulerade mig på det sättet jag gjorde”, sade han.

BROTT MOT EFTERFORSKNINGSFÖRBUDET

Brott mot efterforskningsförbudet, som är en del av yttrandefrihetsgrundlagen, innebär att någon försöker ta reda på vem som har lämnat uppgifter till media anonymt.

Efterforskningsförbudet gäller myndighetsföreträdare och vissa privata verksamheter.

Maxstraffet för brott mot efterforskningsförbudet är fängelse i upp till ett år. Straffet kan variera beroende på omständigheterna kring brottet och hur allvarligt det bedöms vara. I vissa fall kan det även leda till böter, beroende på brottets natur och omfattning.

Källa: Yttrandefrihetsgrundlagen och Brottsbalken samt Journalistförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.