Foto: Fredrikshovs slotts skola / Dagens Nyheter

Rektor polisanmäler elever för nazifilm

Uppdaterad
Publicerad

Elever från Fredrikshovs slotts skola spelade in en film där de gjorde Hitlerhälsning, medan de var på skolresa till Auschwitz. Nu har skolans rektor polisanmält händelsen.

– Filmen är så pass grov att det är fullt möjligt att ett brott har begåtts, säger Maija Möller Grimakova.

I höstas var niondeklassare från Fredrikshovs slotts skola på en skolresa till Auschwitz i Polen för att att lära sig om förintelsen. Då spelade en grupp elever in en film där de iscensätter ett nazistmöte och gör Hitlerhälsning, till tonerna av Wagner.

TV: Här heilar eleverna på klassresa i Auschwitz

”Fullt möjligt att brott begåtts”

Filmen uppdagades i veckan och har väckt upprördhet även utanför skolan efter att Dagens Nyheter rapporterade om den. Rektorn har tidigare sagt att eleverna är ångerfulla. Trots det har hon nu valt att polisanmäla dem.

– Filmen är så pass grov att det är fullt möjligt att ett brott har begåtts, och jag vill att myndigheterna ska ta ställning till det, säger Maija Möller Grimakova, rektor på Fredrikshovs slotts skola.

Men du har sagt att du inte tror att killarna har nazistiska åsikter. Varför då polisanmäla dem?

– Det är en sak vad jag tror, det är en annan sak om brott har begåtts. Jag vill att det ska gå rätt till och om de gjorde någonting olagligt måste de ta konsekvenserna för det.

Har lovat att hjälpa frivilligorganisationer

Pojkarna går ut nian och lämnar nu skolan. De har lovat att göra insatser för frivilligorganisationer som ett sätt att gottgöra sitt agerande.

– De har då själva kommit med förslaget att de ska hitta någon organisation som jobbar mot nazism och bidra till det arbetet, säger Maija Möller Grimakova.

Fredrikshovs slotts skola ligger på Östermalm i Stockholm och skolan har ett av landets högsta meritvärden. Tusentals elever står på kö för att få börja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.