Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Lisa Liljefors, SVT

Resegarantin gäller trots vild strejk

Uppdaterad
Publicerad

Lokförarnas vilda strejk har lett till att mängder med pendeltåg blivit inställda.

– Runt hundratusen resenärer berörs av det här, säger Claes Kiesu på SL.

Hör SL:s presskommunikatör Claes Keisu om läget i trafiken och om resegarantin i videon ovan.

Resegarantin gäller men det kan bli mycket pengar att lägga ut om man ska långt. En resenär skrev så här i vår chatt: ”Vi som bor på Bålstalinjen Bålsta-Kungsängen har ingen ersättning alls i form av t.ex bussar. SL hänvisar till förseningsersättning. Ska man ha råd att betala flera tusen i taxi varje dag? Om man ens får tag på en här ute.”

Arbetsgivaren MTR säger till SVT att 66 lokförare av 144 varit hemma från jobbet idag. Hur många av dessa som gått ut i vild strejk, sjukdom eller vabbar är oklart. Mathias Söder som är en av de strejkande lokförarna säger att det är betydligt fler förare än det men kan inte precisera hur många lokförare det hanldar om.

Hör resenärer från Kungsängens pendeltågsstation i videoklippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Kungsängens pendeltågsstation väntar många frustrerade resenärer på nästa avgång, då inga ersättningsbussar satts in. Hör några av resenärerna i klippet. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.