Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med på buss 75, som snart kan läggas ner, och hör initiativtagarna bakom protestlistan. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Resenärer rasar mot nedläggning av buss 75: ”Ett svek”

Publicerad

2 000 resenärer har skrivit under en protestlista mot att buss 75, som går mellan Ropsten och Cityterminalen, ska läggas ner. Namnlistan ska lämnas till trafiknämnden i Region Stockholm, som nästa vecka ska fatta fortsatta beslut om nedläggningen.

75:an är en av två busslinjer i innerstan som föreslås läggas ner till sommaren. Ytterligare busslinjer i länet får ändrad turtäthet och nya linjesträckningar.

Orsaken till neddragningarna i kollektivtrafiken är att resandet i innerstan och på Lidingö minskat med 30 procent sedan 2019, enligt trafikförvaltningen.

Kollektivtrafik

Resenärer på flera busslinjer upprörda

Det finns flera upprop och protester mot nedläggningarna och omdragningarna av busstrafiken i Stockholm. På Facebook finns en grupp även för buss 57, och på nätet cirkulerar en namninsamling för buss 72.

Men resenärerna är inte de enda som är upprörda över förslaget – även Moderaterna, som sitter i opposition, är kritiska:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör oppositionsregionråd Kristoffer Tamsons (M), som är kritisk till bussnedläggningen. Foto: Lisa Liljefors/SVT

SVT Nyheter Stockholm har sökt trafikregionråd Anton Fendert (MP) för en intervju, men han hänvisar till trafikförvaltningen och en tidigare intervju om förändringarna i busstrafiken i november:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om beslutet att dra ner på busstrafiken i innerstan. Foto: Pia Heick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet