Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge Foto: TT

Resistenta tarmbakterier sprids

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av resistenta tarmbakterier av typ VRE sprids från sjukhus till sjukhus i landet, enligt Dagens Nyheter som rapporterar om ett omfattande utbrott på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

- Smittspridningen hör ihop, det handlar om patienter som flyttats mellan sjukhusen, säger Olov Aspevall, överläkare på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Vancomycinresistenta enterokocker (VRE) är resistenta mot vanlig antibiotika

Till de cirka 40 patienterna som drabbats i Huddinge ska läggas 26 VRE-fall på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och 33 på Nyköpings lasarett – inalles ett 100-tal kända fall hittills.

På de utsatta sjukhusen pågår smittspårning. Dessutom vidtar vården i Skåne extra säkerhetsåtgärder för att minska risken för VRE-utbrott på sina sjukhus. Prov tas på alla patienter som varit inlagda på något av de drabbade sjukhusen sedan årsskiftet.

Fakta: VRE

VRE (vancomycinresistenta enterokocker) är en grupp tarmbakterier som ofta är ganska harmlösa men som kan få fäste i sår, urinkatetrar med mera. Mest besvär orsakar de i samband med infektion av främmande material inne i kroppen, till exempel hjärtklaffar och proteser.

I de fall VRE finns hos en patient på en sjukhusavdelning kan det lätt ske en smittspridning till andra patienter på avdelningen om de hygieniska rutinerna inte följs.

Sedan VRE beskrevs för första gången i Storbritannien 1988 har bakterierna spridit sig oerhört snabbt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.