Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uteserveringen samt en glasskiosk brann ner. Däremot klarade sig själva huvudbyggnaden där restaurang Josefina ligger. Foto: Janne Åkesson/SwepixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brand i Stockholm hotade Nordiska museet

Uppdaterad
Publicerad

20 enheter från räddningstjänsten arbetade med att begränsa branden vid restaurang Josefina i Stockholm. Risken var att branden skulle sprida sig till Nordiska museet. Vid 04.30 meddelade räddningstjänsten att branden är under kontroll.

Räddningstjänsten fick in flera larm om branden intill restaurang Josefina på Djurgården i Stockholm. Röken spred sig långt och branden sågs ända till Södermalm.

– Vi fick larm om tio meter höga lågor från byggnaden. Restaurangen var helt övertänd och den gick inte att rädda, säger räddningstjänstens ledningsbefäl Tommy Wållberg.

Rökdykare kunde inte gå in

På grund av den kraftiga röken kunde inte rökdykare gå in i restaurangen för att söka efter skadade, men nu har de kunnat gå in i byggnaden. Branden ska främst ha förstört en glasskiosk i anslutning till restaurangen. Själva restaurang Josefina kommer under våren kunna ha öppet som vanligt med undantag för uteserveringen som brandskadats.

20 brandfordon från ungefär åtta brandstationer arbetade med att begränsa branden, eftersom det fanns risk att den skulle sprida sig till Nordiska museet.

– Vi har nu branden under kontroll, säger ledningsbefäl Thomas Sjöberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storbrand i restaurang på Djurgården Foto: Maria Makar

Samtliga enheter från räddningstjänsten hade lämnat platsen klockan 05.45 på måndagsmorgonen. Kvar på plats finns polis.

Vet ni hur branden startade?

– Nej, det brukar vara polisens sak att utreda, säger Tommy Wållberg.

En förundersökning om misstänkt mordbrand är inledd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer