Restaurangskola i Väsby lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Ekonominska problem gör att Wäsby restaurangskola går i konkurs.

Gymnasieskolan Wäsby restaurangskola lägger ner sin verksamhet på grund av ekonomiska problem.

De ansvariga skriver på skolans hemsida att den ansökt om konkurs på grund av att det inte gått att få ihop ekonomin. Dels på grund av små årskullar, dels på grunds av sena avhopp.

Skolan har omkring 80 inskrivna elever och de har blivit erbjudna plats på Arlanda gymnasium och andra skolor.

”Vi beklagar det som hänt, det är inte roligt för någon av de inblandade”, skriver skolan på sin hemsida.

”Skulle inte starta en skola igen”

Matti Cederlund har drivit Wäsby restaurangskola tillsammans med två lärarkollegor. När kommunen för fem år sedan meddelande att skolan, som då drevs i kommunal regi, skulle läggas ner bestämde de sig för att för att starta en friskola. Alla tre har jobbat 100 procent som lärare samtidigt.

– Vi var för optimistiska kan man säga så här i efterhand. Vi har inte tjänat några pengar på det här. Vi gjorde det för att vi älskar den här branschen, säger han.

Skolan har bara haft tre klasser, en i varje årskurs, vilket gjort företaget väldigt sårbart för förändringar i elevunderlaget. När det nu i augusti stod klart att endast nio elever skulle börja i ettan till hösten – färre än väntat – höll inte den ekonomiska kalkylen.

– Jag skulle inte starta en skola igen, säger Matti Cederlund.

Konkursrisken har ökat markant

Konkursrisken för friskoleföretag med tillstånd att driva gymnasieskolor har ökat markant enligt kreditupplysningsföretaget UC, skriver Dagens Industri.

Av 129 granskade företag gick vart fjärde med förlust i fjol. 2010 redovisade vart tionde företag förlust. UC bedömer att konkursrisken mer än fördubblats de senaste fem åren, från knappt en procent i början av 2008 till nästan 2,5 procent i början av den här månaden.

12 procent av friskolebolagen i UC:s undersökning placeras i den sämsta eller näst sämsta gruppen av fem riskklasser. Bokslut, betalningsanmärkningar, skulder och styrelsens sammansättning ligger till grund för rankningen.

– Det är få branscher som har så dåliga siffror. Riksgenomsnittet ligger på 10 procent, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC, till Dagens Industri.

Gjorde förlust på 26 miljoner

Praktiska Sverige, med 5.000 elever på ett 50-tal orter i landet, är ett av bolagen med riskklass 1 och gjorde förra året en förlust med 26 miljoner kronor.

– Sverige har haft sjunkande elevkullar mellan 2010 och 2015 med 25 procent färre gymnasieelever. Det påverkar alla aktörer negativt, säger Peter Möller, partner på FSN Capital, det norska riskkapitalbolag som äger skolgruppen Praktiska.

I nuläget ser han ingen risk för konkurs.

– Men på sikt beror risken på hur marknaden utvecklar sig. Vi är långsiktiga ägare. Typiskt sett äger vi bolag mellan fem till sju år. Praktiska har vi än så länge ägt i tre och ett halvt år, säger han till DI.

Skolor i Stockholm/Uppsala med riskklass 1

Drottning Blankas Gymnasieskola

PPS Power Planning System

Praktiska Sverige

Sjömansskolan Stockholm

Säbyholm Friskola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.