Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riddarholmskyrkan torn syns över stora delar av Stockholms innerstad men nu ska den plockas ner, renoveras och saneras. Hör mer i videon. Foto: TT

Riddarholmskyrkans spira giftig – ska plockas ner och renoveras för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en halv miljard ska nu satsas på kulturhistoriska byggnader runtom i Sverige. En stor del av den satsningen går till Riddarholmskyrkan i Stockholm vars utmärkande spira av gjutjärn ska renoveras.

– Det här är ett projekt som vi väntat på i flera år, säger Viktor Axelsson Banck, projektutvecklare på Statens Fastighetsverk.

Den tvåhundra ton tunga svarta kyrkspiran, som är en del av Stockholms silhuett, kommer att plockas ner under 2025. Tornet rostar och har sprickbildningar. Men framförallt är det behandlat med ämnen som innehåller det miljöfarliga ämnet PCB.

Renoveringen beräknas kosta omkring 100 miljoner kronor och är en del av den satsning som görs på flera kulturhistoriska byggnader runt om i landet.

Regeringen har gett 450 miljoner kronor extra till Statens Fastighetsverk för renoveringar, med fokus på fastigheter som inte kan få några intäkter via hyra. Mest pengar får Stockholms slott vars fasader ska renoveras för 218 miljoner.

En av Stockholms äldsta byggnader

Det var i slutet av 1200-talet som Gråbrödrakyrkan på Riddarholmen invigdes troligtvis i samband med kung Magnus Ladulås begravning.

Sedan dess har kyrkan byggts om och byggts ut under åren. Sommaren 1835 slog blixten ned i kyrktornet som brann upp och ersattes med det svarta gjutjärnstornet. Men materialet rostade och 130 år senare renoverades tornet, 80 procent av delarna byttes ut och behandlades med ämnen som innehåller PCB.

– Det var något vi inte visste om. PCB förbjöds två år efter att renoveringen var klar. Det här kom fram vid en besiktning när det togs prover, säger Viktor Axelsson Blanck.

Riddarholmskyrkan förvaltas av Riksmarskalksämbetet och Statens Fastighetsverk och är en av de elva större kulturhistoriska byggnader som det satsas pengar på.

Urval av andra byggnader som får pengar

  • Bohus fästning – 30 miljoner kronor
  • Varbergs fästning – 28 miljoner kronor
  • Skoklosters slott – 26 miljoner kronor
  • Världsarvet Karlskrona – 16 miljoner kronor
  • Ruinerna i Visby – 9 miljoner kronor
  • Bodens fästning – 9 miljoner kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.