Barn tvingas slåss – ”manna” fenomen på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Skolelever som gör upp i riggade slagsmål, så kallad ”manning” sprider sig i Stockholmsområdet. Tidigare har problemet varit känt på Södermalm. Nu har slagsmålstrenden upptäckts på fler skolområden, bland annat i Bromma och Vällingby.

Polisen misstänker att eleverna som slåss är tvingade till det. Hotade att få mer stryk om de inte ställer upp.

– Ofta av någon ökänd person som alla är rädda för, säger Jörgen Backström, polisinspektör i Vällingby, med insyn i slagsmålen.

Jörgen Backström har sett videor på sociala medier där elever från åtminstone tre till fyra skolor antingen agerar publik åt de riggade slagsmålen, eller själva slåss. Flera elever som förekommer på filmerna är identifierade och de flesta går i årskurs sju.

Slagsmålen är arrangerade

– Man bestämmer tid och plats. För att slagsmålen ska bli av måste det finnas publik. Ingen publik, inget slagsmål, säger Jörgen Backström.

I filmerna förekommer grovt våld.

– Det är vilda slagsmål. Man får ner varandra på marken och slår massa slag mot skallen. Det är väldigt våldsamt, säger Jörgen Backström.

Vet du mer? Kontakta vår redaktion

Föräldrar vågar inte anmäla

Hur ofta slagsmålen förekommer vet polisen inte. Skolorna anmäler inte, då slagsmålen arrangeras utanför skoltid. Och föräldrarna vågar inte anmäla för att man tror barnen då ska fara ännu mer illa.

– Det är det jag känner som polis är att det är mest sorgligt. Föräldrarna vill att skolan ska göra anmälan. Till saken hör att det sker under fritiden, säger Jörgen Backström.

– Man måste ta sitt ansvar som förälder och göra anmälan om man vet att ens barn blir utsatt för våld, säger Jörgen Backström.

Uppmanar att titta efter skador

Trots att slagsmålen sker utom skoltid har kommunpoliserna i olika polisområden i Stockholm nu informerat skolorna om företeelsen och hoppas att lärare är uppmärksamma om elever dyker upp med skador.

– Det är svårt för eleverna som är utsatta att berätta. Man får nog vara lite på som vuxen, säger Jörgen Backström.

– Jag tror många av de här eleverna mår otroligt dåligt.

SVT Nyheter har hört av sig till samtliga polisregioner och få uppger att så kallad ”manning” är ett problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.