Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att över hundra miljoner kronor av den statliga lönegarantin går rakt i fickorna på kriminella finns ingen central kontroll av utbetalningarna, enligt Riksrevisionen. Hör mer i videon. Foto: SVT

De slår larm: Över 100 miljoner i statlig lönegaranti går till kriminella varje år

Uppdaterad
Publicerad

Via den statliga lönegarantin betalas miljarder ut varje år. Men stora summor går rakt i fickorna på kriminella, enligt en ny rapport från Riksrevisionen.

I Sverige kostar den statliga lönegarantin lika mycket som i Danmark, Finland och Norge sammanlagt. En bidragande anledning är att statens granskningar brister, vilket gör det lätt för kriminella att utnyttja systemet. Det slår Riksrevisionen fast i en ny rapport.

Hör om hur fusket går till och Riksrevisionens kritik i klippet ovan.

Detta är lönegaranti

Lönegaranti är en form av ersättning som betalas ut av staten till anställda som står utan lön vid en konkurs eller en företagsrekonstruktion. Konkursförvaltaren eller rekonstruktören bestämmer vilka som har rätt till lönegaranti.

Kronofogden har tillsyn över konkursförvaltarens arbete med lönegarantin, även för så kallade gränsöverskridande konkurser. Länsstyrelsen sköter utbetalningarna.

Källa: Länsstyrelsen och Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska gästarbetare

Mer i ämnet