Rinkebyborna om försenade polishuset: ”Kriminaliteten kommer öka”

Uppdaterad
Publicerad

Det utlovade polishuset i Rinkeby försenas och planeras stå klart tidigast våren 2018. Det betyder att Rinkebyborna har varit utan lokal polisstation i över fyra år, vilket många påverkats av.

Poliskontoret i Rinkeby stängdes våren 2014. Det är någonting som många menar påverkat känslan av trygghet i området.

– Det har blivit värre de senaste tre till fyra åren. Jag och min familj vågar inte gå ut efter klockan nio, absolut inte, säger Kenan Ketboga, som bott i Rinkeby i många år.

Polishuset i Rinkeby

Han skulle vilja se en ökad polisnärvaro i Rinkeby.

– Vi behöver poliserna här hela tiden, inte bara på dagen, hela natten borde de gå runt, säger han.

Vad kommer hända nu när nya polishuset blir ännu mer försenat då?

– Kriminaliteten kommer öka, från 60 till 90 procent, säger Kenan Ketboga, som bor och arbetar som taxichaufför i Rinkeby.

Flera vittnar om otrygg miljö

Att det blivit otryggare i området är någonting flera vi träffar längs med Rinkebystråket instämmer i.

– Jag kommer ihåg när polisen fanns här nere, det var bättre. Vi känner oss tryggare med polisens närvaro här, säger Rizkallah Aho som bott i Rinkeby sedan 80-talet.

Mellek Ere bor i Tensta, även hon känner att ett lokalt polishus i Rinkeby skulle göra hennes vardag säkrare. Hon minns direkt en specifik händelse.

– En gång försökte åtta långa killar bryta sig in i mitt hem när jag var hemma. Jag blev jätterädd! Jag tror att jag kommer känna mig tryggare när de öppnar ett poliskontor, säger hon.

”Känner mig säker”

Men alla känner inte igen sig i den bilden.

– Jag känner mig trygg fortfarande, jag känner mig inte rädd här i Rinkeby centrum. Men vissa kanske gör det, vissa kanske tänker ”varför är det försenat, det borde inte vara så”, säger Solin Taha.

Leo Myrén är ny i Rinkeby, men har jobbat här sedan en månad tillbaka. Han känner att polisens närvaro inte påverkar hans känsla av trygghet i området.

– Jag känner mig hur säker som helst vare sig det finns ett poliskontor här eller inte. Jag går och kommer tryggt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Rinkeby

Mer i ämnet