Områdespoliser menar att polisens underskott drabbar det förebyggande arbetet – hör chefen Maria Sundströms svar. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Rinkebys polishus fyller ett år: ”Vi kommer att växa med 50 poliser”

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått ett år sedan polishuset i Rinkeby öppnade.

– Vi har blivit en del av normalbilden i Järva, säger lokalpolisområdeschefen Maria Sundström om året som gått. Men bland poliser som jobbar i området växer frustrationen mot de sparkrav som följer av att polisen går back i år.

Underskottet har lett till att poliser som är specialiserade på gängkriminalitet sätts i receptionstjänst, något som områdespolisen Martin Marmgren kallar ”obegripligt”. I en debattartikel i Aftonbladet skriver Marmgren, som även är aktiv inom Miljöpartiet, att hans brottsförebyggande grupp ”närmast halverats under det senaste året då inga ersättningsrekryteringar vid personaltapp har tillåtits”.

Maria Sundström säger att det förebyggande arbetet trots de ekonomiska förutsättningarna har högsta prioritet, och att ytterligare omkring 50 nya poliser ska anställas de närmaste åren.

Hör Maria Sundström berätta mer i klippet ovan om hur de arbetar i Järva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Mer i ämnet