Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten vattenbombade med helikoptrar när en skogsbrand utbröt i Vaxmora i Sollentuna, norr om Stockholm, under måndagseftermiddagen. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Risk för skogsbrand i hela Stockholms län

Publicerad

Det senaste dygnet har det varit två skogsbränder i Sollentuna. Nu varnar SMHI och MSB för att det är mycket stor risk för skogsbrand i hela Stockholms län.

I morse brann det i skogen i naturreservatet i Kolatorp i Sollentuna, norr om Stockholm.

I går brann det i Vaxmora, också i Sollentuna. Då behövde MSB vattenbomba skogsbranden.

Avrådan från att elda i skog och mark

Enligt SMHI och MSB råder det just nu mycket stor risk för skogsbränder i Götaland, Svealand och delar av sydöstra Norrland. Vilket innebär att brandrisken gäller hela Stockholms län.

Man avråder från att elda och grilla utomhus i skog och mark. Ska man ändå grilla uppmuntras man använda en fast grillplats.

Däremot har länsstyrelsen i Stockholm så sent som under tisdagen inte gått ut med något formellt eldningsförbud.

Nytt gräs minskar risken för gräsbrand

Enligt MSB:s prognos kommer det vara mycket stor risk fram till på fredag, då det går ner till liten risk. Men man bedömer samtidigt att risken ökar lördag och söndag igen.

Enligt MSB är det inte lika stor risk för gräsbrand då nytt grön gräs vuxit upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.