Blästring kan ökat spridning av miljögifter Visa alla (2)
Visa alla (2)

Blästring kan öka spridning av miljögifter

Stockholms stads krav på att fritidsbåtar i Mälaren inte får ha giftig bottenfärg kan ha lett till att giftet spridits mer än om färgen fått sitta kvar. Nu går Transportstyrelsen ut med nya rekommendationer.

Bottenfärgerna på gamla fritidsbåtar kan vara giftbomber. För att minska gifthalterna i dricksvattnet, kräver Stockholms stad att alla fritidsbåtar som ligger i Mälaren ska ha giftfria båtbottnar år 2020. 

– Det är förbjudet att ha de här färgerna i Mälaren eftersom de läcker ut i vattnet, säger Carl Rönnow som är miljö- och hälsoskyddsinspektör inom Stockholms stad.

TBT – giftigt för människor

De giftiga båtbottenfärgerna användes under 70- och 80-talen för förhindra att sjögräs och snäckor satte sig på skroven. Färgen, som förbjöds i slutet av 80-talet, innehåller TBT som är farligt för människor och kraftigt hormonstörande.

Färgen tas bort med färgborttagningsmedel eller genom blästring och slipning, vilket dammar mycket. Färgrester och slipdamm måste samlas ihop och slängas på en miljöstation.

Se hela inslaget här: Blästring kan ha ökat spridning av miljögifter

2,4 miljoner kronor i bidrag för blästring

Under de senaste året har länsstyrelsen i Stockholm betalat ut 2,4 miljoner kronor i bidrag till båtklubbar som vill blästra bort giftig bottenfärg. Men Transportstyrelsen menar att Stockholms stad går för fort fram.

– Risken är ju att miljöfarliga ämnen har spritts mer nu än om färgen hade fått sitta kvar. Det hade kanske varit bättre att lägga pengarna på andra metoder, säger Lina Pettersson som är miljöansvarig på Transportstyrelsen.

Men Stockholms stad tillbakavisar kriitken.

– Vi kräver att båten ska vara skrovren – inte att man måste blästra, säger Carl Rönnow.

Nya riktlinjer

Nu går Transportstyrelsen ut med nya riktlinjer för hur den gamla färgen ska tas bort.

– Vi vill att man använder färgborttagningsmedel, skrapar upp färgen och tar hand om avfallet, så att man inte förvärrar problemet, säger Lina Pettersson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer