”Riskfyllt system för patientjournaler”

Uppdaterad
Publicerad

Redan i dag är det krångligt att flytta journaler om en patient flyttar. Det skulle ha varit digitalt och åtkomligt för alla för flera år sedan, men går fortfarande med posten. Nu varnar läkare för att Vårdval Stockholm kan göra läget ännu värre.

Om man vill byta läkare följer inte den tidigare doktorns kunskap om patienten med till den nya vårdmottagningen, för i landstinget finns inget gemensamt datorsystem. Det gör det väldigt krångligt med journalhanteringen vid läkarbyte, och dessutom riskfyllt hävdar en läkare som anmält landstinget till Socialstyrelsen.

Hundratals besök är registrerade i en patientjournal, mängder av laboratorieresultat, remissvar och så vidare finns också med. Men all den här informationen ligger bara på en vårdcentral. Vill patienten byta mottagning har den nya läkaren inte tillgång till journalen, för landstinget har inget gemensamt datorsystem.

Måste skicka som brev

Om man byter läkare måste den gamla mottagningen kopiera upp journalen i pappersform och skickar över den antingen med landstingets internpost eller med vanlig post som hämtas ut i paketutlämningen.

Vårdcentraler och sjukhus i landstinget har väntat i flera år på ett gemensamt datorsystem, så här är det ett gammalt problem, men Anna-Karin Karlsson är orolig att det ska bli ännu större när fler byter läkare i och med Vårdval Stockholm.

Hon har skrivit till socialstyrelsen och anser att Vårdvalet ska bromsas till journalfrågorna är lösta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.