Här hindar gruppen Rädda Astoria byggteamen från att påbörja rivningen. Foto: Christopher Persson

Rivning av Astoria hindrades av privatpersoner

Uppdaterad
Publicerad

Ett femton-tal personer samlades vid entrén till det historiska Astoria-huset under måndagsmorgonen för att hindra byggarbetare från att påbörja rivningen.

Hittills har 734 personer skrivet på protestlistor mot rivningen av det gamla 1870-talshuset på Nybrogatan 15-17 i Stockholm. Och på måndagsmorgonen samlades alltså ett antal personer för att handgripligen förhindra rivning av huset.

Rivningsbeslutet har väckt en hel del känslor och Arkitektupproret har med gruppen Rädda Astoria! kämpat länge för att det antika hyreshuset ska fredas helt.

Ska bli kontor och bostäder

Alla protester har dock fått avslag och enligt beslut i kommunfullmäkte har Länsförsäkringars fastighetsbolag Hulmegården AB fått rätt att riva delar av huset för att ge plats för nybyggnation.

Fastighetsbolaget menar att byggnaden har stora sättningsskador och kommer att riva och bygga om större delen av fastigheten som vetter mot gränden. Det handlar om 6.000 kvadratmeter kontor och handel samt 2.000 kvadratmeter bostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer