Road show när galoppfältet blir stad

Uppdaterad
Publicerad

Täby kommun ska bygga en ny stadsdel och ordnar road show för att få Täbyborna att tycka till när det stora galoppfältet ska bebyggas.

Den nya stadsdelen i centrala Täby håller på att planeras. Arkitekternas idéskisser visar moderna bostadshus i flera våningar, trädbevuxna parkgator och två stora  grönområden.  Grönska som ger Galoppfältets nya namnet – Täby park – sitt innehåll.

– Galoppfältet som har legat här ska flytta till Upplands-Bro, och då frigörs 70 hektar mark femton minuter från Stockholm där vi ska bygga en ny spännande stadsdel. Och då vill vi att så många Täbybor som möjligt Täbyborna tycka till, säger Johan Algernon (M)ordförande för stadsbyggnadsnämnden.

Enligt stadsbyggnadskontoret är det här den största händelsen i Täbys moderna historia. Därför testar de ett nytt grepp – utöver de vanliga samrådsträffarna så tar de utställningen på en släpvagn och beger sig ut på stan.

– Traditionellt brukar vi bjuda in till öppna samrådsmöten, men då når vi inte alla målgrupper. Så eftersom det här är ett så strategiskt viktigt utvecklingsprojekt försöker vi komma ut och fånga upp Täbyborna där de rör sig.

När SVT Stockholm besöker den så kallade road showen så står vagnen intill Galoppfältetsstation i väntan på att Täbyborna ska komma tillbaka från jobbet. De som stannar till vid vagnen möts av projektgruppens medarbetar som kan informera om planerna och som undrar vad var en tycker behövs i den nya stadsdelen. Alla som vill kan fylla i formulär med sina synpunkter och för den som inte vill eller kan skriva så kan man också bygga sina idéer – med hjälp av lego.

– Ja, det är framför allt barnen som bygger. De bygger mycket konstnärlig utsmyckning, det är mycket djur, mycket park, nöjesattraktioner!

Förhoppning är att bygget av den nya stadsdelen kommer igång 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer