Foto: SVT

Robot för labbet och superdrönare

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad har den som trott sig ha en bra innovation inom vården kunnat söka pengar från Stockholms landsting. Sedan dess har många snillrika idéer beviljats pengar och i veckan visades de upp.

Kuddar som ska förebygga trycksår, en cykel för äldre- och demensvården och en robot som ska effektivisera labbarbete. Idéerna är många bland de som fått bidrag från innovationsfonden.

Fonden startades av Stockholms landsting 2014 och är till för de som jobbar inom vården.

– Det är viktigt att vårdpersonalen själva får vara med och utveckla lösningar på vardagens problem. Det finns många saker inom vården som kan bli bättre och vem vet bäst om vad som kan göras bättre än de som arbetar inom vården, säger Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd.

Uppmärksammad drönare har fått bidrag

En som har fått pengar är Andreas Claesson. Han har utvecklat en drönare som ska kunna leverera hjärtstartare på svårtillgängliga platser i skärgården.

En idé som SVT Nyheter Stockholm berättade om redan i fjol.

– Jag tycker att det är fantastiskt med den här typen av fond. Vi hade ju inte haft möjlighet att komma vidare annars. Fonden har varit avgörande, säger han.

”Våga pröva och våga göra fel”

Varje år finns det 10 miljoner kronor att söka av och förutom Andreas Claessons drönarprojekt så är det  drygt 60 andra projekt som beviljats pengar.

Kan man verkligen slå fast alla projekt som fått pengar behövs?

– Nej, det kan  man ju inte. Det är ju det som är idén.- Nu ska man kunna pröva en idé som verkar lite galen till en början men som visar sig vara precis det som behövs. Tanken är att man ska våga pröva, våga göra fel för att göra mer rätt i längden, avslutar Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.