Artisten Robyn arrangerar en teknikfestival för unga tjejer tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan. Foto: TT/AP Bild

Robyn vill locka tjejer till teknik

Uppdaterad
Publicerad

Robyn fascineras av hur teknologin påverkar vårt samhälle. Nu är artisten en av initiativtagarna bakom teknikfestivalen Tekla som riktar sig till unga tjejer.

”Once you gone tech you ain't never going back”, sjunger Robyn i sin låt ”Fembot”. Nu vill artisten, tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, inspirera andra tjejer som är nyfikna på teknik att utforska och söka sig till den fortfarande mansdominerade teknikbranschen. Den 18 april anordnas endagsfestivalen Tekla på KTH, där 200 unga tjejer i åldrarna 11 till 18 får chansen att utforska modern teknik – allt från ”hardcore robotprogrammering” till musikproduktion.

”Tryggt sammanhang”

Att enbart tjejer bjuds in till festivalen har flera förklaringar, enligt initiativtagarna. Det handlar dels om att såväl teknikutbildningarna som näringslivet efterfrågar fler kvinnor i branschen, dels om att skapa ett tryggt sammanhang. Unga tjejer har en tendens att överge sina hobbies, i stället för att få plats att experimentera med dem, menar Robyn.

– Som tjej har man inte alltid det där utrymmet att experimentera med olika grejer man gillar. När jag gick i högstadiet var jag och mina tjejkompisar väldigt musikintresserade, men det var inte vi som startade band, utan det var killarna. De gav sig själva en möjlighet och plats, säger Robyn, som började spåna kring projektet efter att hon fick motta KTH:s stora pris 2013 och först ombads ordna ett seminarium på högskolan.

Hon tror också att det är viktigt att lyfta fram kvinnliga förebilder och fungerar gärna som en själv, även om hon inte har en uttalad agenda. Hennes eget teknikintresse har utvecklats genom musiken.

– Det är intressant att se hur teknologi påverkar vårt samhälle, hur vi interagerar med den. Det känns nästan som magi.

Demokratifråga

Enligt Paulina Modlitba Söderlund, projektledare för Tekla, har man inte velat anpassa festivalens utbud för att möta ”tjejers intressen”, utan i stället strävat efter att måla upp en mer mångfacetterad och modern bild av teknik som möjliggörare.

– Det handlar inte heller om att sänka någon nivå, utan om att skapa ett rum som inte är ännu ett ”de manliga experternas rum”. Det är en demokratifråga, säger hon.

Sophia Hober, dekanus på KTH, håller med:

– Tekniken finns runt omkring oss hela tiden. Alla måste få vara med och äga utvecklingen.

Förhoppningen är att Tekla ska utvecklas, växa – och generera framtidspepp.

Teknikfestival för tjejer

Teknikfestivalen Tekla riktar sig till tjejer i åldrarna 11 till 18 år och arrangeras av artisten Robyn och KTH, med sponsorer som Spotify och Google, lördagen den 18 april. Under dagen får besökarna bland annat testa på speldesign, robotprogrammering och musikproduktion. Det blir även musikframträdanden med Robyn och Zhala.

Robyn mottog KTH:s stora pris 2013, enligt motiveringen för att hon i sitt skapande använder sig av ”den nya tekniken inom it, ljud och film på innovativa och spännande sätt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.