Kulturhusen ”Rödingarna” inte välkomna på Överjärva gård

Uppdaterad
Publicerad

De gamla kulturmiljöhusen ”Rödingarna” vid Ulriksdals station flyttades för fyra år sedan när trafiken skulle byggas om i Solna. Än i dag står de uppställda, några hundra meter bort, i väntan på beslut om framtiden. Nu har en ny skiss kommit om placering på Överjärva gård. Men föreningar på området vill inte ha dit fler nedgångna hus och oroas av planerna.

Sedan våren 2014 har de omdiskuterade arbetarbostäderna Rödingarna i Solna stått uppställda i väntan på besked om framtiden. Staden har en vision om en flytt till Överjärva gård. Men fortfarande finns inget beslut, utan det pågår en utredning om vart de 400 ton tunga kulturmiljöhusen Rödingarna ska flyttas permanent. Under tiden står de och väntar.

I början av 1900-talet var de bostäder för järnvägsanställda vid Ulriksdals station. För drygt fyra år sedan hotades de av rivning vid trafikbygget till Friends arena, men räddades och flyttades tillfälligt till Ulriksdals golfklubb.

Solna stad planerar att ställa husen på Överjärva gård och skisser har tagits fram. Men föreningar som har fårskötsel och hästverksamhet i området välkomnar inte Rödingarna. Hör deras reaktioner i videon ovan.

Vill bygga ett nytt Skansen

Alliansen som styr i Solna stad star dock fast vid sina planer och vill se en lösning för Rödingarna samtidigt som man tar ett helhetsgrepp om naturområdet Överjärva gård.

Ordförande i kommunstyrelsen i Solna stad moderaten Pehr Granfalk vill se att Överjörva gård utvecklas till ett nytt Skansen.

Det här är Överjärva gård

Överjärva gård är en bevarad jordbruksmiljö i Solna. Alla byggnader är från tiden mellan 1825 och 1890. Överjärva är den enda av Solnas jordbruksmiljöer som är bevarad i sin helhet. Idag finns där natuskola, kafé, gårdsbutiker.

Källa: Stockholms läns museum och Överjärva gård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.