Rosa tema på ny basketplan

Uppdaterad
Publicerad

I Rissne upplevde unga tjejer att det saknas naturliga mötesplatser som känns trygga och välkomnande. De tog saker i egna händer och på lördag invigs just en sådan färgsprakande mötesplats.

I Rissne har unga tjejer engagerat sig för att göra området till en tryggare och bättre plats att bo. Resultatet blir Streetbasketplanen Rosa pantern.

– Vi satte oss ner och frågade helt enkelt, vad skulle vi kunna göra med den här planen för att tjejer ska känna att det är en plats där de också vill vara. Och då sprutade det ut idéer, de hade hur många idéer som helst, säger Jennifer Jerez, projektledare i Sundbybergs stad.

Alma Jöneryd och Emma Levenrot håller på att spraya rosa färg på planen.

– Vi kommer få ett stort rosa panterhuvud i mitten, det kommer vara massa tassar och rosa linjer och rosa stolpar, säger Alma Jöneryd.

Plats för både tjejer och killar

– Vi hoppas att det ska bli en inkluderande plats där både tjejer och killar vill vistas och att det blir en plats där man känner att man är rädd om den för att man varit med och tagit fram förslag och skapat ett koncept runt det, och att det blir en plats där man känner att det här är vårat, säger Jennifer Jerez.

– Det är någonting annat här, det är rosa, det finns ingen annanstans, det finns bara här i Rissne, säger Evi Antoniadou som varit med i projektgruppen och som också var den som kom på namnet på planen, Rosa Pantern.

Trygghet är utgångspunkt

En viktig utgångspunkt har varit trygghet därfär är området runt planen är extra upplyst och buskage runt omkring har skurits ner. Det finns också en läktare för att det ska vara människor i omlopp på platsen. 

– Det har varit att man inte vågat gå ut, för det har varit dålig belysning och dåligt med folk som går runt och så är det ofta bara stora killgäng och då känner man sig inte alltid så trygg, säger Emma Levenrot.  

Kommer man känna sig tryggare här nu då?

– Ja det tror jag, det är mycket stark belysning och det är rosa, säger Emma. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.