Efter cancern – nu siktar Nadja mot OS i Rio

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i karriären drabbades elitidrottaren Nadja Casadei av cancer. Hennes resa genom sjukdomen dokumenterades och blev en fotobok.

Mångkamparen Nadja Casadei från IFK Lidingö var mitt i karriären och hade siktet på OS i Rio 2016. En trasig hälsena satte käppar i hjulet. Men den stora chocken kom i oktober 2013 när hon drabbades av cancer i lymfkörtlarna.

Kampen om OS-guldet sattes på paus för att istället handla om kampen för livet.

– Den första tanken som slog mig när jag fick beskedet var att ”jag överlever allt, jag fixar det”. Men kroppen reagerade på ett annat sätt, berättar Nadja Casadei när ABC träffar henne på hemmaplan på Bosön.

Fotograf blev Nadjas skugga

Fotografen Peter Holgersson från Norrköping har tidigare tagit tävlingsbilder på Nadja Casadei. Men efter cancerbeskedet så bad Nadja Peter om att han skulle fortsätta följa hennes resa. Bilderna blev till slut boken ”Om jag fick välja”.

– Man gick in någon form av bubbla i kameran och såg allt genom objektivet. Då tänkte jag inte så mycket på det hela. Men på nätterna när jag satt hemma efteråt och redigerade. Då kom det över en, då blev det väldigt laddat, berättar Peter Holgersson som fanns vid Nadjas sida när hon bland annat genomgick strålbehandlingar.

Prisbelönta bilder

Bilderna har vunnit förstaplats i World Press Photooch en andraplats i Picture Of The Year International. Förutom foton så fylls boken av texter från Nadja Casadeis blogg och citat från elitidrottare, och familjen.

Idag är Nadjas kropp fri från cancer. Och hon har åter igen siktet på OS i Rio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer