Resenärerna har tröttnat på stillastående rulltrappor i t-banan

Publicerad

Rulltrappor som står stilla i tunnelbanan är ett återkommande problem. Orsaken är det stora slitage som rulltrapporna utsätts för dygnet runt, året runt.
Senast i veckan har det varit totalstopp i rulltrapporna i Kungsträdgården södra och resenärerna är trötta på att gå i de långa trapporna, se mer i videon ovan.

Det finns tre rulltrappor vid Kungsträdgården södra och alla tre har stått stilla i nästan en vecka. Men på fredagsmorgonen kom två av de tre trapporna igång. Den tredje rulltrappan genomgår en stor renovering och beräknas vara klar till lucia.

Det är trafikförvaltningen på landstinget som ansvarar för rulltrapporna. Och de uppger att många rulltrappor utsätts för ett tufft slitage.

Claes Keisu på landstingets trafikförvaltning.

– Tyvärr är det så att många rulltrappor har några år på nacken. De används mycket och rullar dygnet runt en del av dem och slits naturligtvis. Det är ju så att vi drabbas ibland av bekymmer med rulltrapporna, säger Claes Keisu som jobbar på presstjänsten hos landstingets trafikförvaltning.

– Rulltrappor är inga hyllvaror. Man måste ibland tillverka och beställa nya delar och det är oftast det som tar tar tid när man ska åtgärda fel och brister.

Sedan i somras står dessutom flera rulltrappor stilla på Odenplan och Stockholm city efter en rulltrappa plötsligt började gå baklänges.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer