Se klippet från det kalla loppet 2012 ovan. Foto: SVT

Ruskiga bilderna – se Stockholms kallaste maraton

Uppdaterad
Publicerad

Löparna frös, publiken frös, funktionärerna frös. År 2012 går till historien som kallaste Stockholmsmaran hittills, med en temperatur som låg mer än 20 grader under det som årets lopp beräknas få.

Loppet var exakt samma datum som årets upplaga, 2 juni, men med helt andra temperaturer mot vad som väntas på lördag. Vid starten visade termometern på tre grader och den klättrade som bäst upp till fyra plusgrader, dessutom regnade det oavbrutet och blåste iskalla vindar. Vädermässigt var allt riktigt uselt när det var maraton i Stockholm för sex år sedan. Se reportaget från 2012 i klippet ovan.

I år oroar sig många för värmen, men 2012 tog sjukvårdarna hand om kalla och nedkylda löpare och de fick till och med slut på filtar.

Rekordvarmt 1982

Även om det väntas bli ett riktigt varmt maraton i år, så kanske det inte blir värmerekord för loppet – 1982 var det 31 plusgrader. Även 2009 var det varmt – 26 grader när loppet startade klockan 14. Ett trettiotal löpare fick vätskebrist och fick dropp, och duschar placerades ut på 22 platser längs banan.

Det har också varit flera lopp med dåligt väder, men inget så dåligt som 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.