Rut betalar för kalaset

Uppdaterad
Publicerad

Att underlätta vardagspusslet i hemmen, det var tanken bakom införandet av rut-avdraget. Men nu marknadsförs också tjänster som barnkalas och andra festfixarevent, med hjälp av rut-avdraget.

Rut-avdraget är tänkt att användas till städning och vardagsarbete i hemmet. Men när ABC tittar på nätet, hittar vi företag som annonserar om en helt annan typ av hemmatjänster – av det lyxigare slaget.

9.000 kronor, kostar det att få barnkalaset skräddarsytt och fixat av proffs från ett av företagen. Och med rut blir det halva priset, alltså endast 4500 kronor.

Så här berättar företaget när vi ringer upp och hör oss för:

– Ja det är att det kommer dit två lekledare,det ingår ansiktsmålning och godispåsarna till barnen. Vi skräddarsyr hela kalaset.

Inte tillåtet för barnkalas

Det är företagen och inte kunden som administerar rut-avdragen, kunden får bara en räkning på halva priset. Inget blankettkrångel och mycket billigare.

Men att ”ruta” för barnkalas, det är inte tillåtet.

– Det ska vara barnpassning, och man ska passa de egna barnen. Man kan inte bjuda in grannens barn också och få dem passade, det är de egna barnen, om man ska få dra av, säger Mikael Sindahl, rättslig expert på Skatteverket.

Men det är just för att man anger till Skatteverket att det rör sig om barnpassning, som man kan få ut rut-pengar, får vi veta när vi frågar företaget.

ABC: Men det här med rutavdrag, gäller det för hela kalaset?

– Mm. Om det är barnpassning.

ABC: Jaha, så då skriver man barnpassning på fakturan?

– Ja, för det är ju det det är.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.