Rymdkonst stulen i Kungsan

Publicerad

Sedan några veckor har flanörer i Kungsträdgården kunnat se spektakulära rymdbilder på stora skärmar, men under natten till tisdagen försvann en tredjedel av dem.

Under hösten pågår en utställning med rymdbilder i Kungsträdgården, bilder delvis tagna med teleskop i rymden.

– Vi kallar utställningen ”Fenomenala rymdbilder”, den visar företeelser i rymden, det är supernovor, det är galaxer... det är gott om bilder med wow-effekt, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen.

Han berättar hur utställningen är tänkt.

– Man passerar genom Kungsträdgården, och ser de här bilderna och tänker 'oj vad är det här', tanken bakom är också att uppmana folk att gå ut i höstmörkret och se upp mot stjärnorna.

En tredjedel försvann

Men natten till tisdagen försvann 11 av de 31 bilderna.

Istället för galaxer och nebulosor så möts besökarna av svarta fyrkanter. Foto: Frida Claesson, SVT

Det är inte första gången man ställer ut liknande bilder i Kungsträdgården. Förra året kunde besökarna se satellitbilder på jorden, men då stals inga. Det här är första gången.

– Det är naturligtvis tråkigt, men om man ska se något positivt i det hela är att de är populära och att folk tycker om dem, säger Johan Marcopoulos.

Nya bilderna snart på plats

Men för de som vill se rymdbilderna är inte hoppet ute, de stulna bilderna kommer snart att ersättas av nya.

– Allt är kvar hos tryckeriet och de nya bilderna är förhoppningsvis klara på torsdag och kan vara på plats torsdag-fredag, säger Johan Marcopoulos.

Utställningen är ett samarbete mellan myndigheten Rymdstyrelsen och Stockholms stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer